maandag 19 december 2011

De stand halverwege

Aan het begin van dit seizoen heb ik een voorspelling voor de eindstand van de eredivisie gemaakt. Nu de winterstop begonnen is een mooi moment denk ik om de balans halverwege op te maken.
2 uitschieters die een stuk beter presteren dan ik verwacht/voorspeld heb: RKC op de 13e plaats, waar ik de 18e verwacht had. Ook Vitesse had ik slechter (11e) voorspeld dan de huidige plaats (6e). Beide teams 5 plaatsen hoger als voorspeld.
4e clubs had ik helemaal goed. PSV (2), Twente (3), Heracles (12) en VVV (17).

Voorspeld Club Werkelijk
1 Ajax 4
2 PSV  2
3 Twente  3
4 AZ  1
5 Heerenveen  7
6 Groningen  8
7 Roda JC  9
8 Feyenoord  5
9 Den Haag  11
10 Utrecht  14
11 Vitesse  6
12 Heracles Almelo 12
13 NEC  15
14 NAC Breda  10
15 De Graafschap  16
16 Excelsior  18
17 VVV Venlo  17
18 RKC Waalwijk 13

vrijdag 2 december 2011

Loting EK


Zo dat is nog eens een loting. Marco bedankt! Je hebt ons al veel mooie voetbalmomenten gegeven, maar dit is er zeker eentje uit de top 10.



Ik denk dat Oranje heel erg blij mag zijn met deze loting. De laatste maanden bespeurde ik toch wat zelfingenomenheid of noem het arrogantie, in ieder geval een bepaald gevoel van wij zijn de beste en dat willen we aan iedereen laten weten. Helaas meer in woorden dan door daden,maar dat terzijde. Door de nederlagen tegen resp. Zweden en Duitsland zijn ze even met de neus op de feiten gedrukt: Dit Oranje is niet onoverwinnelijk.
Maar het leermoment zat hem naar mijn mening in de wedstrijd tegen Zwitserland. Daarin zag je dat dit Oranje dacht op halve kracht of freewheelend wel even te kunnen winnen van een B-land. Mijn grootste angst voor dit EK was dan ook dat Oranje zou loten tegen een trio B-landen als Denemarken, Ierland en Zweden (of Tsjechië). En dat de mannen zich zelf weer eens zouden overschatten door te denken dat de volgende ronde al na de loting bereikt was. Herinneren we ons 1990 nog? Oranje had toen veruit het beste team, maar bakte er in de voorrondes (tegen Engeland, Egypte en Ierland) helemaal niks van en ging vervolgens roemloos ten onder tegen Duitsland.



Nu bekend is dat de tegenstanders Duitsland en Portugal zijn, zal Oranje beseffen dat het cruciaal is om de eerste wedstrijd tegen Denemarken te moeten winnen. Met die 3 punten op zak voetbalt het een stuk relaxter tegen Duitsland. Immers als Duitsland zijn favorietenrol waarmaakt hebben ze dan inmiddels gewonnen van Portugal. Weet je dan van Duitsland te winnen, dan zit je al zo goed als zeker in de volgende ronde. Verlies je van Duitsland of speel je gelijk, dan is de wedstrijd tegen Portugal alles beslissend.

Dit Oranje heeft de laatste 4 jaren in ieder geval laten zien, dat als het er echt om gaat dat ze er staan.

Dus mijn conclusie een zware pool is gunstig voor Oranje!

Of ik gelijk heb? We zullen het zien. Het is nu 2 december 2011 en je mag me eraan houden in juni 20112!