zondag 18 augustus 2019

Awaydays Emmen - Heerenveen brings back sweet memories

Emmen-uit blijft voor mij bijzonder. Al snel dwalen mijn gedachten af naar één van de mooiste herinneringen als Heerenveensupporter; In 1990 via een tweeluik van uit en thuis behaalde Heerenveen voor de eerste keer promotie naar de eredivisie.

Een werkelijk absurde nacompetitie: Van de Heerenveen site gehaald: Na twee duels, die beide verloren gaan, lijkt sc Heerenveen uitgespeeld. Dan ontspint zich een ondenkbaar scenario. De ploeg van Korbach wint de resterende twee duels en de ontmoetingen tussen Go Ahead en NAC Breda verlopen dermate gunstig voor de Friezen, dat sc Heerenveen aan het eind van de rit, op basis van doelsaldo, poulewinnaar is. In de finale om een eredivisieticket wacht Emmen. Maarten de Jong: Wij waren al uitgespeeld toen NAC en Go Ahead nog tegen elkaar in actie kwamen. ..., we waren compleet afhankelijk. NAC won bij Go Ahead, maar kwam één goal tekort zodat wij op basis van een beter doelsaldo doorgingen.’ 

Wij (mijn broer en twee vrienden) waren destijds zo gek om ook naar de Adelaarshorst af te reizen voor de wedstrijd Go Ahead Eagles - NAC. Het exacte scoreverloop ben ik vergeten, maar elke goal  was voordelig voor Heerenveen. We zaten eerste rij ter hoogte van de middellijn. Bij de derde of vierde goal (wij telkens maar juichen) vroegen de mensen om ons heen of we nog wat uitleg nodig hadden. Want het was toch de bedoeling dat je of voor NAC of voor Go Ahead moest juichen. Een werkelijk unieke ervaring. We waren de enige vier personen in de uitverkochte Adelaarshorst die na de wedstrijd wat te vieren hadden. Kijk hieronder maar eens naar de eindstand in de poule:
Heerenveen mocht daarna tegen de andere poule winnaar Emmen. En haalde dankzij Gertjan Verbeek en Marten Dijk een 2-0 overwinning die het 1-0 verlies uit de heenwedstrijd compenseerde. Een werkelijk bizar jaar; Heerenveen eindigde als 16 in de eerste divisie en dankzij de eerste periodetitel en via de bizarre nacompetitie dan toch nog promotie naar de eredivisie. Kijk maar eens naar de Fox Sports Doc: De Promotie van de Eeuw


Meerdere keren bezocht ik in de eerste divisie de wedstrijd Emmen - Heerenveen. Mijn gedachten dwalen af naar de volgende herinnering: in een oude Seat 600 (vergelijkbaar met een Fiat500) samen met mijn broer en dit keer twee andere vrienden. Vier opgeschoten knapen, zonder airco, op een bloedhete dag in een veel te kleine auto en op een gegeven moment met een zo goed als lege benzinetank. En dan in de verste-verten geen benzinepomp te ontdekken. Let op; dit was in het tijdperk dat je nog geen mobiele telefoon met internet had en navigeren deed je met de landkaart in de hand. De spanning of we de wedstrijd op tijd (of ooit) zouden gaan halen werd bijna ondragelijk toen de wijzer van de benzinemeter al kilometers lang tegen de pin aan drukte. Op de laatste benzinedruppel haalden we uiteindelijk een tankstation en waren we net op tijd voor de wedstrijd.

Wat ik me ook nog herinner dat we eerste jaren op een soort heuvel stonden. Ik weet niet meer of dit op betonnen trappen waren, maar volgens mij was het een grasheuvel (in ieder geval aan de lange zijde) wat de naam tribune eigenlijk niet mocht dragen.Genoeg sentiment. Terug naar het heden; de onverwachte promotie van Emmen in 2018 bracht dus deze bijzondere wedstrijd sinds vorig jaar weer op de agenda. Vorig jaar leverde Heerenveen een werkelijke wanprestatie in de uitwedstrijd. Een wedstrijd die het ontslag van Jan Olde Riekerink betekende. Maar zoals gezegd terug naar het heden.

Naam: De Oude Meerdijk

Capaciteit: 8.301 toeschouwers, aanwezig; 8.145
Uitvak capaciteit 375 toeschouwers (uitverkocht).
Prijs ticket; € 9,00

Ontvangst
Fouillering zorgvuldig, maar relaxt en vooral aardig. Wel veel politie op de been.

Parkeren
Bus en auto-combi met parkeerplaatsten voor de bus(sen) en auto's dicht bij het stadion, niet allemaal binnen de hekken, maar wel in een afgescheiden deel.
Zicht
Redelijk, het plexiglas en dan vooral de palen en daarboven het net belemmeren toch wel enigzins het zicht op een van de doelen. Daarnaast had ik nog een hinderlijke paal in beeld.
Sfeer algemeen
Het stadion was zo goed als uitverkocht en deed een paar keer leuk mee met de harde kern. Maar doordat de Heerenveen fans aan een stuk door aan het zingen was, krijg je van de rest van het stadion niet zo veel mee.
Sfeer Heerenveen fans
Meer dan een uur van te voren was het uitvak al bijna vol en dat heeft de hele tijd, bijna 3 uur onafgebroken gezongen. Alleen tijdens de rust, kregen ook de stembanden wat rust en vooral ook wat verkoeling. Prachtig was ook te zien dat ondanks de tegendoelpunten, de supporters achter de ploeg bleven staan. Vorig jaar keerde de supporters zich vooral in deze wedstrijd tegen het team, met als dieptepunt toch wel het toejuichen van de spelers van Emmen tijdens hun ereronde. Dit jaar werden de spelers na de wedstrijd toegezongen, zoals het hoort.
Mooi waren de twee grote vlaggen, de kleine pyro en de blauw-witte doeken. Ik denk dit dit de mooiste sfeervolle en fanatieke uit-ervarig was van een verloren wedstrijd. Dat er met één van de vlaggen ook tijdens de wedstrijd werd gezwaaid, werd niet door iedereen gewaardeerd, maar het leverde mij wat mooie filmpjes op waar ik weer gifjes van kan maken.

Restricties:
Het bezoeken van het centrum is niet toegestaan.

Wat viel op: 
Slechts 375 plaatsen beschikbaar, dat is krap aan 4,5% van de stadioncapaciteit. Aangezien een deel van die kaarten beschikbaar zijn voor de bussen van Feanfan en NieuwNoord was het dit jaar spannend of ik twee van de beperkt beschikbare auto-combi kaarten wist te bemachtigen. Vorig jaar kregen we voorrang omdat we toen meer dan acht uitwedstrijden bezocht hadden. Nu de tweede wedstrijd van het seizoen was er van een dergelijk voorang geen sprake. Gelukkig, waarschijnlijk vanwege de vakantie viel het mee. Immers vorig jaar was de wedstrijd binnen een uur uitverkocht,

Totaal indruk in cijfer; Niet vanwege het vak, maar vooral vanwege de sfeer, toch wel een 8,5!
Ook Remco gaf een 8,5. Opnieuw het bewijs dat je voetbal in het stadion moet kijken. Meesleepend, heftig en bovenal intens!

Oja de uitslag was 2-0, een verdiende zege voor de Emmenaren.

Nu eerst twee thuiswedstrijden en dan de volgende away-day in de Johan Cruijff Arena. Ook dat brings back sweet memories. Vorig jaar was de 4-4 de mooiste away-day van seizoen 2018-2019.

woensdag 14 augustus 2019

Uitvak AC Horsens tegen FC Midtjylland 11 augustus 2019 in het Casa Arena

Ik heb 2 kaartjes gekocht voor de wedstrijd in de 5e speelronde van de Deense Superliga tussen AC Horsens en FC Midtjylland. We denken een derby aangezien de clubs maar 69 km van elkaar verwijderd zijn. We hadden al wel gezien dat het aantal toeschouwers in dit seizoen bij Horsens op gemiddeld nog geen 3.000 bedroeg en hoopten dat deze wedstrijd wat meer bezoekers naar het stadion Casa Arena met een capaciteit van 10.500 toeschouwers zou trekken. Die hoop bleek ijdel, er waren 3.179 toeschouwers aanwezig.

Helaas moesten we Heerenveen - Feyenoord, altijd één van mij favoriete thuiswedstrijden -mede door het grote aantal uitsupporters in het uitvak-  missen. Maar internet en de mobiel maakten het mogelijk een groot deel van de 1e helft te volgen. De tweede later maar via de samenvatting

We komen bij het stadion aanrijden en kunnen zo het parkeerterrein op, je verwacht elk moment een steward die voor de auto springt of iemand die in hte deens begint te roepen dat je niet zomaar het parkeerterrein op mag.
Volledige tribune ontbreekt
Zicht vanaf het parkeerterrein
Maar niets van dat alles we rijden het parkeerterrein op en lachend constateren we dat de korte zijde van het stadion er niet meer is. Ik meen me toch echt te herinneren, toen ik vooraf op internet het stadion bekeek dat het een mooi compact stadion was met twee hoge lange zijden en via een mooie dakboogconstructie toch ook twee korte zijden. Nu doemde een groot gapend gat zich aan direct vanaf het parkeerterrein. Remco grapt nog dat ik zo met mijn auto het veld op kon rijden. Een bijzondere pitch invasion zoals hij dat noemde. Ik was er van overtuigd dat de deense stewards dat vast niet zo ver zouden laten komen en ze zich ongetwijfeld voor de auto zouden gooien.

Opeens realiseer ik me dat bij informatie van de kaartverkoop iets stond te lezen over het concert van P!NK van afgelopen week. Deze was afgelopen woensdag in dit stadion en de kaarten voor de Osttribune (achter de goal) geldig waren voor een vak aan de lange zijde van het veld.
De bogen van het dak staan
 in de hoek geparkeerd
Nu snapte ik waarom. De tribune is demontabel en was vanwege het concert volledig verwijderd om plaats te maken voor het gigantische concertpodium. Het werd me nu ook duidedelijk dat de stellages en de boog op het eind van het parkeertereein de gedemonteerde Osttribune was.
tribune stellingen
Het stadion is voorzien van 4 uiterst futuristiche lichtmasten. Een lange arm die uitstrekt over de tribune en opvallend genoeg niet zoals gebruikelijk schuin het veld verlicht, maar de duidelijk haaks op het veld staan. Erg jammer dat het stadion nu niet volledig was, want de open zijde gaf een heel merkwaardige doorkijk.



Hierboven een beeld van het stadion tijdens het concert van P!NK.

Nu we de auto geparkeerd hadden gingen we op zoek naar ons vak. Ik had on-line kaarten gekocht voor de away-sectie. (€ 13,65 per stuk is natuurlijk een prima prijs voor een sta-plek op het hoogste niveau). Je koopt de kaarten gewoon rechtstreeks bij de thuisclub, geen gedoe met omwisselen, uitregistratie en -controle. Sterker bij de ingang van het uitvak staat een ticket hokje waar de thuisclub gewoon kaartjes aan bezoekende supporters verkoopt.
Bospad richting uitvak
Het vinden van ons vak was nog niet zo eenvoudig. Bij het informatiecentrum gaven ze aan dat we rondom het stadion moesten lopen. Aan het eind van de lange zijde ging ik opzoek naar een ingang, die ik niet kon vinden. Het stadion was een beetje "klein Sportstad Heerenveen", want direct aan het voetbalstadion, was een sportzaal en een zwembad gebouwd. Bij de eerste ingang die ik hier tegen kwam vroeg ik in het engels of dit ook de entry was voor de awaysection. Maar de deense steward maakte door "no english, he english" wijzend op het sector hoofd duidelijk dat hij geen engels sprak en dat ik voor het antwoord op mijn vraag bij het sector hoofd moest zijn. Deze was zwaar beledigd dat ik het lef had te denken dat hier de uitsupporters naar binnen moesten; "No, this is only for VIP's!!!! Away supporters belong on the other side of te stadium." Even dacht ik dat ik terug moest naar de beginplek van onze zoektocht, maar op dat moment zien we 3 Midtyelland supporters, gewoon hun rode clubkleuren tussen de gele thuisclub supporters. Ik vraag aan hen waar het uitvak is. Maar zij spraken net zo goed engels als de eerste steward. Niet, dus. We besluiten ze te volgen en moeten dus ook nog voorbij het zwembad. Achter het zwembad is een klein bospad die de hekken van het stadion scheiden van kleine tuintjes en huizen. Remco en ik zeggen tegen elkaar dat je niet kan voorstellen dat Feyenoord deze zelfde middag met een corteo zo naar het Abe Lenstra Stadion zouden moeten lopen. Na 300 meter zien we binnen de hekken 2 bussen staan en kunnen we via een pleintje het stadionterrein weer op. Ik word grondiger dan Remco gefouilleerd, wat overigens voor de hekken gebeurd, want na goedkeuring mag je pas door de ticketpoortjes. De QR-code van ons beide wordt niet herkend door de scanner en we mogen via een hek, dat speciaal voor ons opengemaakt wordt toch naar binnen.

We zijn vroeg en besluiten om de wedstrijd Heerenveen - Feyenoord op mijn telefoon te bekijken. Als het rust is gaat de telefoon uit en besluiten we ons te richten op de wedstrijd AC Horsens - FC Midtjylland omdat de spelers het veld op komen voor de warming up.

Zicht op het veld en de
ontbrekende tribune
Vooraan in het vak staat een jonge capo met een megafoon en een sirene. Hij jut het vak op en ruim de helft van de uitsupporters zingt enthousiast met hem mee. De melodieën zijn bekend, de teksten niet. Met drie grote vlaggen worden er continue gezwaaid, steeds door een andere supporter. Remco hoopt op een pyro en vraagt of dat hier misschien wel toegestaan is. Remco realiseert zich opeens dat hij wel een fakkeltje of rookbommetje mee had kunnen smokkelen. Het fouileren stelde niet zoveel voor en als hij dan toch gepakt zou worden dan zou een stadionverbod voor Midtjylland niet echt hout snijden, aangezien hij niet van plan was op korte termijn hier naar toe te gaan.

Bijschrift toevoegen
Tijdens de warming up scandeerden de idtjylland supporters de namen van de spelers en als de desbetreffende speler werd toegezongen stopte hij de warming-up en liep naar het uitvak om zich te laten toezingen. Of dat nu tijdens het wamlopen, de rondo of de afwerking was. dat maakte niet uit. Erg leuk om te zien hoe deze interactie tussen speler en supporters verliep, al denk ik niet dat een nederlandse coach dit zou toestaan. Misschien dat Henk de Jong hier gek genoeg voor is, en wellicht past deze verbazingwekkende begroeting ook wel bij De Graafschap. Nog gekker werd het touwens na de line-up. Terwijl de scheidsrechter en de thuisploeg AC Horsens klaar staan lopen de spelers (inclusief de keeper) van FC Midtjylland doodleuk de helft van AC Horsen op en gaan collectief naar het uitvak in de verre hoek. Ze manen het uitvak tot stilte en beginnen dan hand in hand de supporters toe te zingen. Die dit vervolgens overnemen en onder luid gejuich nemen de spelers van Midtjylland dan ook hn posities in en kan de wedstrijd beginnen.
Veel valt er over het voetbal niet te zeggen. Het niveau ligt duidelijk onder de nederlandse eredivisie, maar we hebben ons er wel mee vermaakt.
Sory Kaba (Guinee) viel op en Remco zag in de canadees James Manjrekar een nieuwe Dumfries. En
ik kon zijn vergelijking wel begrijpen, sterk met een drive naar voren. "wat een beast". Jakob Poulsen ooit nog drie seizoenen bij Heerenveen onder contract bleef de hele wedstrijd op de bank. Maar we kwamen eigenlijk niet voor het voetbal. We kwamen sfeer proeven en een awayday in Denemarken ervare en daar hebben we ten volle van genoten. Halverwege de tweede helft is de jonge capo verdwenen en staat er op eens een forse Deen van middelbare leeftijd die zichtbaar al wat tarwesmoothies genuttigd heeft. Hij sssst het vak tot stilte en begint dan breed met zijn armen zwaaiend en met een stem die geen megafoon nodig heeft tegen ons te schreeuwen. Geen idee wat hij ons voorzingt en ook geen idee wat we moeten meezingen, maar hij krijgt het vak in no time mee. Hij houdt dit minuten lang vol, maar het uitvak zingt steeds minder mee. De jonge capo besluit het weer over te nemen. Remco en ik kijken elkaar aan en denken beide dit is wat stadionbezoek zo mooi en bijzonder maakt. We kwamen niet voor het voetbal, hier kwamen we voor!
Als de wedstrijd is afgelopen, die overigens door Midtjylland met 0-2 (2 keer Sory Kaba) terecht werd gewonnen, lopen we met de uitsupporters mee naar buiten.De meesten zoeken de bus op en de rest gaat naar de auto's die hier dus mochten parkeren. Wij hebben geen zin in de lange terugwandeling en hopen dat we via de ander kant om toch bij onze auto kunnen komen. Gelukkig vinden we een gat in het hek en kunnen we kruipend het parkeerterrein weer op. Als we weer in de auto zitten zien we dat Heerenveen 1-1 gelijk gespeeld heeft tegen Feyenoord en rijden we zeer voldaan teug naar ons vakantiehuisje.











maandag 5 augustus 2019

Awayday 1 Heracles Almelo - Heerenveen

Heracles - Heerenveen: Eerste wedstrijd van het seizoen 2019-2020


Eerste (uit)wedstrijd van het seizoen en gelijk met z'n vieren in de auto. Zondagochtend de vroege wedstrijd, ik blijf het jammer vinden dat de wedstrijden zo vroeg al zijn. 12.15 uur betekent om 9.30 uur thuis verzamelen. Helaas wordt voetbal al jaren niet meer gespeeld voor de stadionbezoekende supporters, maar in eerste instantie voor de televisiekijker. Maar aan de andere kant, om bij de wedstrijd aanwezig te kunnen zijn, hebben we besloten 1,5 dag later op vakantie te gaan. Ja, ik weet het gekkenwerk 😎. En nu juist door het vroege tijdstip is er 's middags nog wel tijd om de koffers te pakken om daarna dan toch op vakantie te gaan.

Heracles-away staat bekend als één van de prettigste uitvakken met een vriendelijke ontvangst en natuurlijk vanwege de gratis broodjes. Daarnaast goed zicht (nauwelijks netten of plexiglas die het zicht belemmeren) en prima catering. Helaas is Heracles één van de hardnekkigste voorstanders van kunstgras. Stadion is modern en overzichtelijk en de tribunes zitten, zonder gracht, dicht op het veld. De loopboulevard achter de thuisvakken geeft een bijzonder karakter aan het stadion. Al was het effect vorig jaar (bij een avondwedstrijd) veel beter te zien.
pitch invasion
Ook leuk om te zien; na de wedstrijd mogen de aanwezige kinderen het veld op om zelf een balletje te trappen. Ik wil het geen echte pitch invasion noemen maar schattig is het wel al die kleine jochies en meiden op het veld. Denk overigens dat een groundsman van echt gras hier acuut grijs haar van krijgt en dit initatief alleen mogelijk is op het verfoeide kunstgras.

Op zich ben ik zeer zeker niet tegen moderne stadions, toch
Gemeentelijk Sportpark Bornsestraat
mis ik het oude (engelse stijl-)stadion aan de Bornestraat. Het mooie aan dit stadion was dat er allemaal verschillende tribunes werden gebouwd. Als ik me goed herinner waren er aan één lange zijde zelfs 3 tribunes, Naast de prachtige hoofdtribune waren aan beide zijden nog tribunes bijgebouwd. Waarbij er eentje een soort tijdelijk stellage tribune leek. Het kan ook zijn dat dit destijds tijdelijke tribunes waren. De oude hoofdtribune schijnt nu verhuist te zijn naar het sportpark van de amateurtak (zie foto links).
Terug denkend aan het oude stadion herinner ik me ineens nog het volgende: begin jaren negentig storte een tijdelijke tribune in tijdens de wedstrijd Heracles-Heerenveen, waarbij 13 gewonden vielen, maar dat terzijde. Terug naar het heden: Heracles - Heerenveen is een prachtige awayday bij een klassieke club, klassiek shirt in een mooi modern stadion. Een stadion die een naam verdient die bij hen past. 😛 In het uitvak is plaats voor 500 uitsupporters doordat het uitvak in twee delen  (250 per vak) is op te splitsen.

Naam: Erve Asito Stadion

Capaciteit: 
 12.080 toeschouwers; 9.640 aanwezig
Uitvak capaciteit 500 toeschouwers en 326 supporters aanwezig
Prijs ticket; € 9,00
Dit is bijna voor alle clubs het gangbare tarief. De prijs vorig jaar was nog € 15,- waarbij we grapten dat de alom geprezen broodjes verdiconteert zijn in de prijs en € 6,- best wel duur s voor een krentebol. Dit jaar dus ook bij Heracles het vriendelijke tarief van € 9,--voor een eigen vervoer-ticket.
Ontvangst
Fouillering iss vriendelijk en relaxt. Krentebollen, broodjes met kaas of vleeswaarden worden net als koffie en thee gratis vertrekt.
Toiletten
Op het pleintje ten behoeve van het uitvak staat een tijdelijk gebouwtje wat dienst doet als toilet.
Catering
Prima, naast de service van de gratis broodjes geen bijzonderheden.
Parkeren
Bus en auto-combi met  parkeerplaatsten voor de bus(sen) en auto's dicht bij het stadion en binnen de hekken. "Uit het wedstrijdmagazine: In verband met een gastvrije ontvangst zijn er geen netten voor het gastenvak. Wordt er 1 keer iets vanuit het vak gegooid dan moet eten en drinken beneden genuttigd worden. Wordt er voor de tweede maal iets gegooid, dan wordt het cateringpunt gesloten.
Zicht
Redelijk tot goed, geen hekken, maar wel plexiglas en een net die het zicht voor een deel op het ene doel belemmert.
Sfeer algemeen
Vooraf had de harde kern Heracles (vak 74) aangegeven geen sfeer acties te organiseren als protest tegen de nieuwe naam. Lees hier de achtergrond van de boycot. Sfeerboycot harde kern Heracles: ‘Wij doen even niets meer’
En daar hebben ze zich aan gehouden. Sterker zij wisten nog extra aandacht op hun standpunt te
vestigen door vlak voor aanvang eieren op het veld te gooien en kort na aanvang een kip het veld op te laten rennen. Wat je ook van hun actie vindt of van hun motief. ik ben benieuwd hoe lang ze deze strijd zullen volhouden. Vanaf de lange zijde was er overigens weinig begrip van de medesupporters en reageerden zij met gefluit en deden zij een poging sfeer in het stadion te brengn. Hier slaagden zij overigens niet in. De vraag is trouwens of de harde kern dit wel gelukt was. Ervaring leert dat een team dat binnen het half uur op een dergelijke wijze op 0-3 achterstand komt vooral woede tegen zich krijgt en wenig support.

Sfeer Heerenveen fans
Heerenveen heeft over het algemeen de naam van tam publiek en dat is vooral thuis ook vaak wel terecht, maar de support bij deze wedstrijd was fantastisch. Vooral de eerste helft, zijn ze bijna de hele tijd blijven zingen een klappen. De meegenomen trommel spoorde de 305 meegereisde supporters steeds weer aan en de voorzinger kreeg steeds massaal gevolg. Al blijf ik het jammer vinden dat anti-Leeuwarden steeds vaker vervangen wordt door kanker-Leeuwarden. Ik denk dat meerdere supporters dit met mij eens zijn, aangezien de meeste supporters in tegenstelling tot de voorzinger toch anti-Leeuwarden bleven zingen.
De interactie met de spelers na de wedstrijd is trouwens prachtig om te zien. Was vorig jaar vooral Vlap die het team op sleeptouw nam om de supporters te bedanken, nu waren vooral Van Bergen, Hahn en Rienstra de spelers die echt het contact met de supporters zoeken. Ook dikke plus trouwens voor Johnny Jansen, die de gehele technische staf mobiliseerde om de overwinning samen met het uitvak te vieren. Zelfs Hennie Spijkerman, zij het schoorvoetend, moest er aan geloven.

Wat viel op: 
Verbetering ten opzichte van vorig jaar: Ten eerste de prijs voor de ticket. Nu ook € 9,-- ten opzichte van € 15,- vorig jaar. Tweede verbetering; dit jaar konden we de tickets omwisselen bij stadion in plaats van halverwege op een parkeerplaats aan de snelweg.

Totaal indruk in een cijfer; Mijn oordeel: 8 en Remco's oordeel; 7,5

Oja, de uitslag was een zeer comfortabele en onverwachte 0-4. Kortom een prachtig begin van een nieuw seizoen. Volgende awayday: Emmen - Heerenveen. Tot dan!









vrijdag 2 augustus 2019

Awaydays verslag seizoen 2018-2019

In seizoen 2018-2019 bezocht ik alle (competitie-) uitwedstrijden van sc Heerenveen. 

Een bijzonder jaar om dit samen met mijn zoon te doen, waarbij hij bij aanvang van het seizoen nog niet eens een echte feanfan was, maar dat terzijde. Ook had ik nooit verwacht dat ik alle 17 stadions in één jaar zou gaan bezoeken. Dat was mezelf in mijn jonge jaren, toen we regelmatig uitwedstrijden (toen nog vaak in de eerstse divisie) bezochten niet eens gelukt. Maar gaande weg het seizoen ontwikkelde zich iets, iets wat niet te definiëren en dus moeilijk te beschrijven valt. Maar het was elke uitwedstrijd een feestje. Ongeacht de uitslag of het resultaat. In ieder geval een seizoen om nooit te vergeten en dat terwijl de algemene teneur rondom Heerenveen toch bijzonder negatief was. Matig resultaat (vooral in de thuiswedstrijden overigens), geen beleving en opnieuw bestuurlijke onrust. 
Het leverde prachtige anekdotes op zoals de catering van Fortuna Sittard die na de wedstrijd alle overtollige frikandellen ging uitdelen, tenminste hij gooide ze van beneden het vak in als een zwarte piet die met taai-taai poppen aan het strooien was. Voor ons was dat sowieso een bijzondere dag/wedstrijd. 's Middags waren we nog naar onze favoriete Bundesligaclub Borrusia Möchengladbach geweest, waardoor we op 1 dag meer dan 700 km hebben gereden om 2 wedstrijden te zien. 

In een van de modernste (multifunctionele) stadions van Nederland waar slechts één pinautomaat (oud dus met draad en niet geschikt voor contactloos betalen) aanwezig was. En uitgerekend valt tijdens de rust dat apparaat in storing. 
Geweldig om mee te maken was ook de 4-4 wedstrijd tegen Ajax. In de auto er naar toe zei ik nog tegen Remco; ik hoop dat Ajax ons een beetje gunstig gezind is en ze niet met meer dan 5-0 van de mat spelen. En dan zo'n geweldige wedstrijd en een waanzinnig scoreverloop. Tijdens deze wedstrijd zag ik voor de eerste keer het fanatisme van Remco en merkte dat hij nu definitief 'feanfan' geworden was. 
Verder maakten we mee dat binnen 2 minuten (in het slot van de wedstrijd) Heerenveen terugkwam van een 3-1 achterstand naar een 2-2 einduitslag. Hoe dan? De 3-1 werd afgekeurd (mede mogelijk gemaakt door de VAR) omdat er in het strafschopgebied een overtreding door Vitesse was gemaakt en dus penalty voor Heerenveen ipv doelpunt Vitesse. Ook absurd was de wedstrijd tegen NAC Breda. Waar Heerenveen met twee man minder twee rode kaarten) nog voor kwam maar uitendelijk toch met 4-2 verloor. Voor mijn broer (seizoenkaarthouder van NAC Breda) dus een feestje en wij (dochter Emma was ook mee) een lange terugreis naar Sneek. 

En dan ging Remco ook nog een keer met de supportersbus. Ikzelf had 's ochtends nog afspraken in Venlo en op één dag Sneek-Venlo-Sneek-Rotterdam-Sneek was zelfs mij te veel van het goede. Dus hij heen met de supportersbus en ik rechtstreeks vanuit Venlo naar De Kuip. Terwijl hij onderweg was, kreeg ik prachtige appjes en foto's van hem en zijn nieuwe vrienden in de bus. Als vader zijn dat herinneringen om te koesteren. Zoveel bijzondere momenten en geweldige ervaringen, te veel om op te noemen en in één keer te vertellen. Daarom ga ik proberen dit jaar per wedstrijd een kort verslag van onze avonturen hier op te schrijven. Vooral voor mezelf om de herinneringen vast te leggen, maar graag deel ik ze ook met jullie. In de hoop dat het away-virus overslaat en jullie net als mij zullen ervaren hoe geweldig, enerverend, emotioneel en bovenal inspirerend het bezoek aan een voetbalwedstrijd kan zijn. Iets wat je vanuit je stoel voor de TV (FoxSport) in de verste verte niet kunt benaderen. 

Gedurende het jaar zal ik ook mijn oordeel over de verschillende uitvakken van de stadions geven. Aan de hand van de volgende vaste criteria zal ik verslag doen van mijn bezoeken aan de nederlandse stadions. Daarnaast zal ik jullie inzicht geven in de bizarre veroordeling van elke uitsupporter. Zonder strafblad, zonder zelfs ooit een waarschuwing te hebben ontvangen ben je bij voorbaat al veroordeeld. Uitregistratie, verplicht bezoek aan uitvak, niet in het centrum van de speelstad komen. Onder begeleiding van belachelijke politie-inzet door alle rode stoplichten na de wedstrijd de stad uitgejaagd. En zelfs in deze absurde wereld van de uitsupporter zul je merken dat dit het waard is. Niet alleen voor je cluppie, maar bovenal voor je zelf. 

Criteria beoordeling stadion seizoen 2019-2020

  • Prijs; 
  • Parkeren;
  • Zicht;
  • Sfeer algemeen;
  • Sfeer Heerenveen fans;
  • Wat viel op;
  • Totaal indruk in cijfer;(0/10)


Hieronder tref je van alle stadions een foto. Deze foto's heb ik zelf gedurende het seizoen vanuit het uitvak genomen. Samen met mijn zoon Remco bezocht ik dus alle wedstrijden, soms gingen er een paar vrienden van Remco mee en ook mijn dochter is twee keer meegeweest. Ik ga indien mogelijk altijd met eigen vervoer. 
Pec Zwolle stadion
VVV stadion De Koel

Eerste wedstrijd van het seizoen. 2-3 overwinning. Veel supporters mee en voor mij de eerste keer de ervaring van het ophouden van de auto na de wedstrijd. 
Excelsior Stadion

De Graafschap stadion

AZ Stadion

Fc Groningen Stadion

PSV Stadion

Willem II Stadion

Een van de mooiste stadions van Nederland. Hier waren we al eens eerder geweest (In vak O aan de overzijde aangezien Remco VVV Venlo hoger als Heerenveen in zijn favorieten lijstje had staan. 

Emmen stadion
 Uitslag 1-1
Heracles Stadion

Utrecht Stadion (de Galgenwaard)


In de laatste minuten de gelijkmaker van Hornkamp. Eerste keer uit je dak gaan, juist vanwege het late doelpunt. Uitslag 2-2




Dit keer 2 vrienden van Remco mee, prachtige wedstrijd, met heel veel doelpunten (0-5). En lekker ouderwets lopend vanuit de woonwijken naar het stadion. 






In de dying seconds van de wedstrijd scoorde Heerenveen de winnende treffer. De tweede wedstrijd met een knallend slot. Hier ontstond het besef hoe mooi het is om live bij de wedstrijden aanwezig te zijn. Uitslag en onverdiende 2-3


2-0 in een zeer teleurstellende wedstrijd. Niet alle wedstrijden leveren mooie ervaringen op. 





Ook tegen PSV 3-0 een teleurstellende wedstrijd. Binnen het half uur een rode kaart en de wedstrijd was afgelopen. Voor osn de 4 keer in Eindhoven, maar de eerste keer in het uitvak van Heerenveen.


Een zinderende match 1-5 en ondanks verlies Willem II een heerlijke sfeer van de thuissupporters. Onvoorwaardelijk bleven ze zingen en achter hun team staan. Ook veel respect naar de uitsupporters. Mooie overwinning in verder een teleurstellende wedstrijd

Waardeloze wedstrijd op een veel te vroeg tijdstip. Ma deze wedstrijd trainer ontslagen.







Mooi stadion, leuke sfeer en goede gastvrijheid van Heracles. En eindelijk weer eens een goede wedstrijd van Heerenveen. Ondanks verlies. 





Deze wedstrijd die nergens meer toe deed alleen bezocht om 100% away-doel te kunnen behalen. 



De Kuip
Door het verbod voor VAK-S en veel solidaire mede supporters een trieste wedstrijd, waarin Heerenveen een complete off-day had. Helaas het unieke Kuip-gevoel niet Remco kunnen laten zien. 
Johan Cruijff Arena 
Mooiste ervaring van het seizoen. Compleet onverwacht een 4-4 resultaat (toegegeven mede mogelijk gemaakt door keeper Lamprou. Een paar dagen later opnieuw naar de Arena voor de bekerwedstrijd.