zondag 18 augustus 2019

Awaydays Emmen - Heerenveen brings back sweet memories

Emmen-uit blijft voor mij bijzonder. Al snel dwalen mijn gedachten af naar één van de mooiste herinneringen als Heerenveensupporter; In 1990 via een tweeluik van uit en thuis behaalde Heerenveen voor de eerste keer promotie naar de eredivisie.

Een werkelijk absurde nacompetitie: Van de Heerenveen site gehaald: Na twee duels, die beide verloren gaan, lijkt sc Heerenveen uitgespeeld. Dan ontspint zich een ondenkbaar scenario. De ploeg van Korbach wint de resterende twee duels en de ontmoetingen tussen Go Ahead en NAC Breda verlopen dermate gunstig voor de Friezen, dat sc Heerenveen aan het eind van de rit, op basis van doelsaldo, poulewinnaar is. In de finale om een eredivisieticket wacht Emmen. Maarten de Jong: Wij waren al uitgespeeld toen NAC en Go Ahead nog tegen elkaar in actie kwamen. ..., we waren compleet afhankelijk. NAC won bij Go Ahead, maar kwam één goal tekort zodat wij op basis van een beter doelsaldo doorgingen.’ 

Wij (mijn broer en twee vrienden) waren destijds zo gek om ook naar de Adelaarshorst af te reizen voor de wedstrijd Go Ahead Eagles - NAC. Het exacte scoreverloop ben ik vergeten, maar elke goal  was voordelig voor Heerenveen. We zaten eerste rij ter hoogte van de middellijn. Bij de derde of vierde goal (wij telkens maar juichen) vroegen de mensen om ons heen of we nog wat uitleg nodig hadden. Want het was toch de bedoeling dat je of voor NAC of voor Go Ahead moest juichen. Een werkelijk unieke ervaring. We waren de enige vier personen in de uitverkochte Adelaarshorst die na de wedstrijd wat te vieren hadden. Kijk hieronder maar eens naar de eindstand in de poule:
Heerenveen mocht daarna tegen de andere poule winnaar Emmen. En haalde dankzij Gertjan Verbeek en Marten Dijk een 2-0 overwinning die het 1-0 verlies uit de heenwedstrijd compenseerde. Een werkelijk bizar jaar; Heerenveen eindigde als 16 in de eerste divisie en dankzij de eerste periodetitel en via de bizarre nacompetitie dan toch nog promotie naar de eredivisie. Kijk maar eens naar de Fox Sports Doc: De Promotie van de Eeuw


Meerdere keren bezocht ik in de eerste divisie de wedstrijd Emmen - Heerenveen. Mijn gedachten dwalen af naar de volgende herinnering: in een oude Seat 600 (vergelijkbaar met een Fiat500) samen met mijn broer en dit keer twee andere vrienden. Vier opgeschoten knapen, zonder airco, op een bloedhete dag in een veel te kleine auto en op een gegeven moment met een zo goed als lege benzinetank. En dan in de verste-verten geen benzinepomp te ontdekken. Let op; dit was in het tijdperk dat je nog geen mobiele telefoon met internet had en navigeren deed je met de landkaart in de hand. De spanning of we de wedstrijd op tijd (of ooit) zouden gaan halen werd bijna ondragelijk toen de wijzer van de benzinemeter al kilometers lang tegen de pin aan drukte. Op de laatste benzinedruppel haalden we uiteindelijk een tankstation en waren we net op tijd voor de wedstrijd.

Wat ik me ook nog herinner dat we eerste jaren op een soort heuvel stonden. Ik weet niet meer of dit op betonnen trappen waren, maar volgens mij was het een grasheuvel (in ieder geval aan de lange zijde) wat de naam tribune eigenlijk niet mocht dragen.Genoeg sentiment. Terug naar het heden; de onverwachte promotie van Emmen in 2018 bracht dus deze bijzondere wedstrijd sinds vorig jaar weer op de agenda. Vorig jaar leverde Heerenveen een werkelijke wanprestatie in de uitwedstrijd. Een wedstrijd die het ontslag van Jan Olde Riekerink betekende. Maar zoals gezegd terug naar het heden.

Naam: De Oude Meerdijk

Capaciteit: 8.301 toeschouwers, aanwezig; 8.145
Uitvak capaciteit 375 toeschouwers (uitverkocht).
Prijs ticket; € 9,00

Ontvangst
Fouillering zorgvuldig, maar relaxt en vooral aardig. Wel veel politie op de been.

Parkeren
Bus en auto-combi met parkeerplaatsten voor de bus(sen) en auto's dicht bij het stadion, niet allemaal binnen de hekken, maar wel in een afgescheiden deel.
Zicht
Redelijk, het plexiglas en dan vooral de palen en daarboven het net belemmeren toch wel enigzins het zicht op een van de doelen. Daarnaast had ik nog een hinderlijke paal in beeld.
Sfeer algemeen
Het stadion was zo goed als uitverkocht en deed een paar keer leuk mee met de harde kern. Maar doordat de Heerenveen fans aan een stuk door aan het zingen was, krijg je van de rest van het stadion niet zo veel mee.
Sfeer Heerenveen fans
Meer dan een uur van te voren was het uitvak al bijna vol en dat heeft de hele tijd, bijna 3 uur onafgebroken gezongen. Alleen tijdens de rust, kregen ook de stembanden wat rust en vooral ook wat verkoeling. Prachtig was ook te zien dat ondanks de tegendoelpunten, de supporters achter de ploeg bleven staan. Vorig jaar keerde de supporters zich vooral in deze wedstrijd tegen het team, met als dieptepunt toch wel het toejuichen van de spelers van Emmen tijdens hun ereronde. Dit jaar werden de spelers na de wedstrijd toegezongen, zoals het hoort.
Mooi waren de twee grote vlaggen, de kleine pyro en de blauw-witte doeken. Ik denk dit dit de mooiste sfeervolle en fanatieke uit-ervarig was van een verloren wedstrijd. Dat er met één van de vlaggen ook tijdens de wedstrijd werd gezwaaid, werd niet door iedereen gewaardeerd, maar het leverde mij wat mooie filmpjes op waar ik weer gifjes van kan maken.

Restricties:
Het bezoeken van het centrum is niet toegestaan.

Wat viel op: 
Slechts 375 plaatsen beschikbaar, dat is krap aan 4,5% van de stadioncapaciteit. Aangezien een deel van die kaarten beschikbaar zijn voor de bussen van Feanfan en NieuwNoord was het dit jaar spannend of ik twee van de beperkt beschikbare auto-combi kaarten wist te bemachtigen. Vorig jaar kregen we voorrang omdat we toen meer dan acht uitwedstrijden bezocht hadden. Nu de tweede wedstrijd van het seizoen was er van een dergelijk voorang geen sprake. Gelukkig, waarschijnlijk vanwege de vakantie viel het mee. Immers vorig jaar was de wedstrijd binnen een uur uitverkocht,

Totaal indruk in cijfer; Niet vanwege het vak, maar vooral vanwege de sfeer, toch wel een 8,5!
Ook Remco gaf een 8,5. Opnieuw het bewijs dat je voetbal in het stadion moet kijken. Meesleepend, heftig en bovenal intens!

Oja de uitslag was 2-0, een verdiende zege voor de Emmenaren.

Nu eerst twee thuiswedstrijden en dan de volgende away-day in de Johan Cruijff Arena. Ook dat brings back sweet memories. Vorig jaar was de 4-4 de mooiste away-day van seizoen 2018-2019.

Geen opmerkingen: