maandag 5 augustus 2019

Awayday 1 Heracles Almelo - Heerenveen

Heracles - Heerenveen: Eerste wedstrijd van het seizoen 2019-2020


Eerste (uit)wedstrijd van het seizoen en gelijk met z'n vieren in de auto. Zondagochtend de vroege wedstrijd, ik blijf het jammer vinden dat de wedstrijden zo vroeg al zijn. 12.15 uur betekent om 9.30 uur thuis verzamelen. Helaas wordt voetbal al jaren niet meer gespeeld voor de stadionbezoekende supporters, maar in eerste instantie voor de televisiekijker. Maar aan de andere kant, om bij de wedstrijd aanwezig te kunnen zijn, hebben we besloten 1,5 dag later op vakantie te gaan. Ja, ik weet het gekkenwerk 😎. En nu juist door het vroege tijdstip is er 's middags nog wel tijd om de koffers te pakken om daarna dan toch op vakantie te gaan.

Heracles-away staat bekend als één van de prettigste uitvakken met een vriendelijke ontvangst en natuurlijk vanwege de gratis broodjes. Daarnaast goed zicht (nauwelijks netten of plexiglas die het zicht belemmeren) en prima catering. Helaas is Heracles één van de hardnekkigste voorstanders van kunstgras. Stadion is modern en overzichtelijk en de tribunes zitten, zonder gracht, dicht op het veld. De loopboulevard achter de thuisvakken geeft een bijzonder karakter aan het stadion. Al was het effect vorig jaar (bij een avondwedstrijd) veel beter te zien.
pitch invasion
Ook leuk om te zien; na de wedstrijd mogen de aanwezige kinderen het veld op om zelf een balletje te trappen. Ik wil het geen echte pitch invasion noemen maar schattig is het wel al die kleine jochies en meiden op het veld. Denk overigens dat een groundsman van echt gras hier acuut grijs haar van krijgt en dit initatief alleen mogelijk is op het verfoeide kunstgras.

Op zich ben ik zeer zeker niet tegen moderne stadions, toch
Gemeentelijk Sportpark Bornsestraat
mis ik het oude (engelse stijl-)stadion aan de Bornestraat. Het mooie aan dit stadion was dat er allemaal verschillende tribunes werden gebouwd. Als ik me goed herinner waren er aan één lange zijde zelfs 3 tribunes, Naast de prachtige hoofdtribune waren aan beide zijden nog tribunes bijgebouwd. Waarbij er eentje een soort tijdelijk stellage tribune leek. Het kan ook zijn dat dit destijds tijdelijke tribunes waren. De oude hoofdtribune schijnt nu verhuist te zijn naar het sportpark van de amateurtak (zie foto links).
Terug denkend aan het oude stadion herinner ik me ineens nog het volgende: begin jaren negentig storte een tijdelijke tribune in tijdens de wedstrijd Heracles-Heerenveen, waarbij 13 gewonden vielen, maar dat terzijde. Terug naar het heden: Heracles - Heerenveen is een prachtige awayday bij een klassieke club, klassiek shirt in een mooi modern stadion. Een stadion die een naam verdient die bij hen past. 😛 In het uitvak is plaats voor 500 uitsupporters doordat het uitvak in twee delen  (250 per vak) is op te splitsen.

Naam: Erve Asito Stadion

Capaciteit: 
 12.080 toeschouwers; 9.640 aanwezig
Uitvak capaciteit 500 toeschouwers en 326 supporters aanwezig
Prijs ticket; € 9,00
Dit is bijna voor alle clubs het gangbare tarief. De prijs vorig jaar was nog € 15,- waarbij we grapten dat de alom geprezen broodjes verdiconteert zijn in de prijs en € 6,- best wel duur s voor een krentebol. Dit jaar dus ook bij Heracles het vriendelijke tarief van € 9,--voor een eigen vervoer-ticket.
Ontvangst
Fouillering iss vriendelijk en relaxt. Krentebollen, broodjes met kaas of vleeswaarden worden net als koffie en thee gratis vertrekt.
Toiletten
Op het pleintje ten behoeve van het uitvak staat een tijdelijk gebouwtje wat dienst doet als toilet.
Catering
Prima, naast de service van de gratis broodjes geen bijzonderheden.
Parkeren
Bus en auto-combi met  parkeerplaatsten voor de bus(sen) en auto's dicht bij het stadion en binnen de hekken. "Uit het wedstrijdmagazine: In verband met een gastvrije ontvangst zijn er geen netten voor het gastenvak. Wordt er 1 keer iets vanuit het vak gegooid dan moet eten en drinken beneden genuttigd worden. Wordt er voor de tweede maal iets gegooid, dan wordt het cateringpunt gesloten.
Zicht
Redelijk tot goed, geen hekken, maar wel plexiglas en een net die het zicht voor een deel op het ene doel belemmert.
Sfeer algemeen
Vooraf had de harde kern Heracles (vak 74) aangegeven geen sfeer acties te organiseren als protest tegen de nieuwe naam. Lees hier de achtergrond van de boycot. Sfeerboycot harde kern Heracles: ‘Wij doen even niets meer’
En daar hebben ze zich aan gehouden. Sterker zij wisten nog extra aandacht op hun standpunt te
vestigen door vlak voor aanvang eieren op het veld te gooien en kort na aanvang een kip het veld op te laten rennen. Wat je ook van hun actie vindt of van hun motief. ik ben benieuwd hoe lang ze deze strijd zullen volhouden. Vanaf de lange zijde was er overigens weinig begrip van de medesupporters en reageerden zij met gefluit en deden zij een poging sfeer in het stadion te brengn. Hier slaagden zij overigens niet in. De vraag is trouwens of de harde kern dit wel gelukt was. Ervaring leert dat een team dat binnen het half uur op een dergelijke wijze op 0-3 achterstand komt vooral woede tegen zich krijgt en wenig support.

Sfeer Heerenveen fans
Heerenveen heeft over het algemeen de naam van tam publiek en dat is vooral thuis ook vaak wel terecht, maar de support bij deze wedstrijd was fantastisch. Vooral de eerste helft, zijn ze bijna de hele tijd blijven zingen een klappen. De meegenomen trommel spoorde de 305 meegereisde supporters steeds weer aan en de voorzinger kreeg steeds massaal gevolg. Al blijf ik het jammer vinden dat anti-Leeuwarden steeds vaker vervangen wordt door kanker-Leeuwarden. Ik denk dat meerdere supporters dit met mij eens zijn, aangezien de meeste supporters in tegenstelling tot de voorzinger toch anti-Leeuwarden bleven zingen.
De interactie met de spelers na de wedstrijd is trouwens prachtig om te zien. Was vorig jaar vooral Vlap die het team op sleeptouw nam om de supporters te bedanken, nu waren vooral Van Bergen, Hahn en Rienstra de spelers die echt het contact met de supporters zoeken. Ook dikke plus trouwens voor Johnny Jansen, die de gehele technische staf mobiliseerde om de overwinning samen met het uitvak te vieren. Zelfs Hennie Spijkerman, zij het schoorvoetend, moest er aan geloven.

Wat viel op: 
Verbetering ten opzichte van vorig jaar: Ten eerste de prijs voor de ticket. Nu ook € 9,-- ten opzichte van € 15,- vorig jaar. Tweede verbetering; dit jaar konden we de tickets omwisselen bij stadion in plaats van halverwege op een parkeerplaats aan de snelweg.

Totaal indruk in een cijfer; Mijn oordeel: 8 en Remco's oordeel; 7,5

Oja, de uitslag was een zeer comfortabele en onverwachte 0-4. Kortom een prachtig begin van een nieuw seizoen. Volgende awayday: Emmen - Heerenveen. Tot dan!









Geen opmerkingen: